Kůň senátorem

Jmenoval císař Caligula svého koně senátorem ?

Římský císař Caligula, celým jménem Gaius Caesar Augustus Germanicus, se narodil 31. srpna 12 a zemřel 24. ledna 41. Vládl od 16. března 37 až do svého zavraždění. Tvrdí se o něm, že svého oblíbeného koně Incitata jmenoval senátorem. Proto se používá příměr: "Když mohl být kůň senátorem" tak už je možné cokoliv.

Caligula opovrhoval senátory a vůdčími magistráty, kterým pohrozil, že učiní svého koně konzulem - senátorem. Měl pouze učinit prohlášení: "I můj kůň by mohl být senátor". Ale k tomu nakonec nedošlo.

Shrnutí: Kůň se senátorem nestal.

A teď pár informací:

Senát je horní komora Parlamentu České republiky. Jeho postavení je upraveno v Ústavě ČR, přijaté roku 1992. V Senátu zasedá 81 senátorů, kteří jsou voleni na dobu šesti let. Senát je nerozpustitelný, každé dva roky se volí třetina senátorů.

Zajímavosti nakonec:

Kůň tedy senát nenavštívil, ale navštívit jej můžete Vy. Sídlo Senátu, Valdštejnský palác, je pro zájemce otevřen zdarma od dubna do října každý víkend od 10 do 17 hodin, od června do září o hodinu déle. Od listopadu do března je pro veřejnost otevřeno jen první víkend v měsíci, v čase od 10 do 16 hodin.

Zdroj fotografie: Wikipedia. Autor: Thomas von Nathusius.

Valdštejnský palác. Zdroj fotografie: Wikipedia. Autor: Sefjo.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum